TÜrkçe Dersi(Sibel ÖZEN) - Haiku Etkinliği

Haiku Nedir?

Türkçede eğlenceli mısra anlamına gelen Haiku Japon Edebiyatı şiir türüdür. Dünyadaki en kısa şiir biçimi özelliğine sahiptir. Haiku birçok farklı kültürden şairi etkilemiştir.

Biçimsel olarak; On yedi heceden oluşan Haiku 5-7-5 hece ölçüsüne uygun olarak üç dizeden oluşur. Biçimsel açıdan öğrencilere; matematiksel düşünme, matematiksel planlama ve planlı ve kurallı çalışmalar yapma fırsatı sunabilir.

Amaç olarak; Haiku sıradan hayatın akışında bir anı yakalayıp ona odaklanmayı amaçlar. Böylece hayatı, doğayı fark ettirir. Haiku anı resmeden bir mevsim şiiridir temelde. Farkındalık oluşturur. Bir duyguyu, bir gözlemi, bir sezgiyi, manevi bir algıyı ya da durumu dile getirir. Az sözle özü anlatmanın yoludur. Amaç açısından öğrencilere; bireysel farkındalık, çevresini, doğayı keşfetme, durup düşünme, inceleme, gözlem yapma duygularını keşfetme fırsatı sunabilir.

Sonuç olarak; İnsan Haiku aracılığıyla doğa ile arasında bağı hisseder. Haiku doğa ile bütünleşme sağlar. Sonuç olarak öğrencilere; doğayı sevme doğadan keyif alma fırsatı sunabilir.

16.02.2022 284

Aybüke Gökşen AĞUSTOS

Tanrım,                                       Güz Çiçekleri                     Hayır,                                        Ağlardı
Yasak Kıldığın Kulun                 Aydınlatırdı                       Biz Ölmek İçin Doğmadık       Kiraz Ağaçları